Ithaka voor pers

Persbericht dinsdag 17 april

Laatste spurt tot Ithaka

Van 25 tot 28 april viert beeldend kunstenfestival ITHAKA haar twintigste verjaardag. Het beeldend kunstenfestival gaat ieder jaar op zoek naar jong talent dat zijn werk aan het grote publiek wil tonen. Hiervoor wordt er elk jaar gezocht naar een uit het oog verloren Leuvense locatie. Dit jaar is dat het als monument beschermde Kartuizerklooster, een geheime erfgoedparel van de stad waarover tussen eigenaar KU Leuven en de buurtbewoners heel wat geredetwist omtrent de geplande verbouwingen. Momenteel zijn in het klooster de voorbereidingen volop aan de gang. Een week voor ITHAKA 20 de deuren opent, blijft de spanning stijgen en de goesting bij de jonge organisatoren stijgen. 

Sinds half maart is de selectie kunstenaars die op ITHAKA 20 staan, gekend. Het selectieteam koos uit 63 kandidaten voor volgende 18 uitverkorenen: Pieter Durnez, Sven Boel, Franck Condon, Vladimir Slavov, Juanan Soria, Arnaud De Wolf, Catherine Lemblé, Jakob Rosseel, Anneleen De Causmaecker, An Overath, Fenne Westra, Maarten Dedroog, Alina Cristea, Styn Van Brabant, Lieven Geuns, Ulf Holler en de twee duo’s Hans Geyens en Bart Smeets en Willem Sarah. Samen brengen zij een uitgebreid scala van installatiekunst, schilderkunst, fotografie en projecties. Een aantal kunstenaars kwamen hun werk al installeren, bij anderen is het nog in progress. Iedereen werkt hard om alles af te krijgen, van de juiste belichting op de kunstwerken tot het installeren van noodverlichting en evacuatiesignalen.

ITHAKA is ontstaan in 1993 als een ééndagstentoonstelling georganiseerd door studenten van de toenmalige Kultuurraad. Zij wensten de Leuvenaars in contact te brengen met hedendaagse kunst en het tekort aan platformen voor de beginnende kunstenaar op te vangen. Twintig jaar later staat dit idee nog steeds overeind en is het festival uitgegroeid tot een 4-daagse vaste waarde, gedragen door vrijwilligers van de Leuvense studentenraad LOKO. Niet alleen de kunstenaars zijn dus jong, ook de organisatoren zijn nieuw in de branche. Deze manier van werken levert steeds weer een fris en eigenzinnig resultaat op, het twintigjarig bestaan is daar het beste bewijs van. Samen met de kunstenaars vatten de organisatoren de reis naar ITHAKA aan.

ITHAKA profileert zich dan ook uitdrukkelijk als procesgericht. ITHAKA probeert de jonge kusntenaars een traject aan te bieden waarbij ze niet enkel de kans krijgen om hun werk tentoon te stellen, maar ook informatie over de sector te verkrijgen. Zo kon vorige week dankzij Museum M een workshop rond feedback en het presenteren van werk doorgaangegeven in Museum M. Op ITHAKA zelf krijgen de kunstenaars een infosessie rond de zakelijke aspecten van het kunstenaarsbestaan. Daarnaast krijgen ze ook financiële steun en feedback en praktische ondersteuning van de organisatie. Ten slotte vormen de kunstenaars ook een klankbord voor elkaar en kunnen ze een netwerk opbouwen en leren van andere jonge collega’s in hun branche. Volgens de organisatoren van ITHAKA zijn er maar weinig plaatsen in Vlaanderen die dergelijk pakket proberen aan te bieden.

Naast de expositie van de 18 kunstenaars biedt ITHAKA 20 ook heel wat randanimatie aan. Op woensdagavond 25 april brengt het vrij podium De Sprekende Ezels een bezoek aan het Kartuizerklooster voor een stevige dosis woord, muziek en stand-up. Donderdagavond 26 april wordt in de charmante oude bibliotheek de door Phil Morrison geregisseerde film Junebug vertoond. Op vrijdagavond 27 april zijn alle ITHAKA-organisatoren van de voorbije twintig jaar welkom voor een drankje. Zaterdag 28 april sluit ITHAKA af met een akoestisch optreden van Young Colour en kARTuizers live, een handvol Ithakakunstenaars die spreken over hun leven, hun werk en hun muzieksmaak gepresenteerd door Annelies Moons van Radio Scorpio.

Praktisch:
ITHAKA XX, 25-28 april. Openingsuren: elke dag van 13 – 23u. Locatie: Kartuizerklooster, Bankstraat 75, 3000 Leuven. Info op www.ithaka20.be.

EINDE PERSBERICHT

Een bezoekje brengen aan het klooster kan altijd. Voor meer informatie of een interview kan u contact opnemen met: 
– coördinatrice Linde Smeets, linde.smeets@loko.be, 0494/309039
– Stafmedewerker Geert Janssen, geert.janssen@loko.be, 0497/408401
ithaka@loko.be

U kan ons volgen op Twitter en op Facebook. Beeldmateriaal (logo, affiche, foto’s) vindt u terug op www.dropbox.com (inloggen met ithaka@loko.be, paswoord ithakapers).

 

Persbericht donderdag 22 maart 2012

Qui est in, qui est out
Selecties beeldend kunstenfestival ITHAKA XX afgerond

Van 25 tot 28 april viert ITHAKA haar twintigste verjaardag. Het beeldend kunstenfestival gaat ieder jaar op zoek naar jong artistiek talent dat zijn werk aan het grote publiek wil tonen. Hiervoor wordt er elk jaar gezocht naar een uit het oog verloren Leuvense locatie. Dit jaar is dat het als monument beschermde Kartuizerklooster, een geheime erfgoedparel van de stad. Die oude woonplaats van een strikte orde van kluizenaars zal een nieuw leven vinden als tentoonstellingsruimte. Na dagen van overleg en discussie is het selectieteam eruit geraakt en zijn de 18 kunstenaars die ITHAKA XX zullen vertegenwoordigen, gekend.

De 18 gelukkigen die in het Kartuizerklooster zullen tentoonstellen, zijn Pieter Durnez, Sven Boel, Franck Condon, Vladimir Slavov, Juanan Soria, Arnaud De Wolf, Catherine Lemblé, Jakob Rosseel, Anneleen De Causmaecker, An Overath, Fenne Westra, Maarten Dedroog, Alina Cristea, Styn Van Brabant, Lieven Geuns, Ulf Holler en de twee duo’s Hans Geyens en Bart Smeets en Willem Sarah. Samen brengen zij een uitgebreid scala van installatiekunst, schilderkunst, fotografie en projecties.

ITHAKA is ontstaan in 1993 als een ééndagstentoonstelling georganiseerd door studenten van de toenmalige Kultuurraad. Zij wensten de Leuvenaars in contact te brengen met hedendaagse kunst en het tekort aan platformen voor de beginnende kunstenaar op te vangen. Twintig jaar later staat dit idee nog steeds overeind en is het festival uitgegroeid tot een 4-daagse vaste waarde, gedragen door vrijwilligers van de Leuvense studentenraad LOKO.

Naast de expositie van de 18 kunstenaars biedt ITHAKA XX ook heel wat randanimatie aan. Op woensdagavond 25 april brengt het vrij podium De Sprekende Ezels een bezoek aan het Kartuizerklooster voor een stevige dosis woord en muziek. Donderdagavond 26 april wordt in de oude bibliotheek de door Phil Morrison geregisseerde film Junebug vertoond. Op vrijdagavond 27 april zijn alle ITHAKA-organisatoren van de voorbije twintig jaar welkom voor een drankje. Zaterdag 28 april sluit ITHAKA af met Bookers live, het eigenzinnige literair-muzikale programma van Radio Scorpio.

Praktisch:

ITHAKA XX, 25-28 april. Openingsuren: elke dag van 11 – 23u. Locatie: Kartuizerklooster, Bankstraat 75, 3000 Leuven. Info op http://www.ithaka20.be.

Voor meer info kan u contact opnemen met:

  • coördinator LOKO cultuur, Linde Smeets, linde.smeets@loko.be, 0494/309039
  • Stafmedewerker LOKO cultuur, Geert Janssen, geert.janssen@loko.be, 0497/408401
  • ithaka@loko.be

U kan ons volgen op Twitter en op Facebook.

Persbericht donderdag 26 januari 2012:

20ste editie ITHAKA zoekt 20 jonge kunstenaars om klooster te ontwijden

Ithaka blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. Het beeldende kunstenfestival voor jong talent gaat elk jaar door op een andere locatie. Dit jaar strijken we neer in het beschermde Leuvense Kartuizersklooster, de geheime parel van de stad. Gegroeid uit een eendagsfestival in 1992 is Ithaka geëvolueerd naar een glorieuze midweek gedragen door een schare aan vrijwilligers en studenten ondersteund door LOKO, de Leuvense studentenraad.

Ithaka is het festival van de eerste keer. Ithaka zoekt twintig verse kunstenaars die voor het eerst willen tentoonstellen voor een groot publiek. Alle media en alle kunstvormen zijn welkom. Voor de selectie werkt Ithaka samen met M – Museum van Leuven en kunstencentrum STUK. Op het pad naar Ithaka kunnen de kunstenaars rekenen op financiële ondersteuning, workshops en infosessies op maat. Geïntereseerden kunnen zich kandidaat stellen voor zondag 19 februari. De tentoonstelling loopt van 25 tot 28 april 2012.

Meer informatie, de oproep voor kunstenaars en foto’s van de vorige twee edities vindt u op onze dropbox. Inloggen met ithaka@loko.be, het paswoord is « ithakapers ». Heeft u verder nog vragen dan kan u die stellen aan:

U kan ons ook volgen op Twitter en Facebook.

Advertenties

One thought on “Ithaka voor pers

  1. Pingback: Persbericht 22 maart 2012 | Ithaka XX

Reacties zijn gesloten.